„Stilul de invatare este calea pe care orice elev incepe sa se concentreze, sa proceseze si sa retina informatii noi si dificile” – dr. Rita Dunn
In procesul de invatare se manifesta influenta celor 21 de elemente din imaginea de mai sus, impartiti in stimuli: legati de mediu, emotionali, sociologici, fizici si psihologici.
Sunt anumite instrumente care determina stilul de invatare pentru fiecare elev, care masoara toti factorii de mai sus:
Instrumente pentru determinarea stilului de invatare
Elevii prefera anumite stiluri de invatare, de aceea avem elevi:
- auditivi: prefera indicatiile verbale ale profesorului, invata ascultand, adora discutiile, dialogurile, jocurile, retin numele, dar uita fetele, gasesc solutii atunci cand discuta, sunt distrasi de zgomote, prefera locurile linistite, iar cea mai buna solutie pentru ei este audio-book-ul.
- vizuali: sunt atrasi de imagini, vor ca profesorul sa le demonstreze conceptele, invata cu ajutorul descrierilor, utilizeaza listele pentru organizarea actiunilor, isi reamintesc fetele, dar uita numele, au o imaginatie bogata, sunt distrasi de actiunea sau miscarile din clasa, nu sunt distrasi de zgomote.
- tactili: fac notatii in timpul lecturii sau scriu cand citesc ceva nou si dificil, le place sa deseneze sau sa mazgaleasca pentru a-si reaminti, sunt foarte buni la proiecte, demonstratii, laboratoare.
- kinestezici: realizeaza lucruri minunate atunci cand sunt activi sau se implica in diverse activitati, au un nivel de energie ridicat, gandesc si invata in miscare, pierd foarte mult din ce se spune in timpul unei lecturi si au probleme de concentrare cand sunt pusi sa stea in banca pentru a citi.
Pentru mai multe detalii puteti consulta : Stilurile de invatare ale elevilor – dr. Rita Dunn
Mi-ar placea sa aflu si parerile voastre despre stilurile de invatare prin comentariile si resursele pe care le aveti pentru a intregi imaginea despre acest topic.
Succes garantat!