Are aproape 17 ani si idei bune de schimbat lumea. Are ganduri si teluri care ar putea, de fapt ar trebui, sa inspire lideri, oameni politici, parinti si profesori.
Creste frumos si invata la Petrosani, in Hunedoara, inconjurata de toate ingredientele universului de adolescent dar si de valori, modele si preferinte actual-romanesti si pe termen lung inutile. Le-a observat insa si nu se supune. Nu tace si e pregatita de lupta. Este Loredana Bianca Aspru, tanara eleva care a pornit sa deschida un drum nou tinerilor, aproape copii, din Romania.
Proiectul ei isi propune simplu sa ne arate, “Problemele tarii vazute prin ochi de copil”, in lansarea unui nou curent educational pentru dezvoltarea spiritului de initiativa si implicarea tinerilor in probleme societatii. Pentru ca ei au multe de spus si pentru ca “ a sta doar si a ne plange de ceea ce consideram nedrept, fara a incerca sa schimbam ceva, ne fura dreptul de a mai intreba de ce nu ne este mai bine.Ma ghidez dupa ideea ca nepasarea omoara spirite iar implicarea le creste, asa cum imi place mie sa spun, caci la urma urmei nu ne putem plange de destin atata timp cat nu am incercat sa facem nimic ca sa il schimbam. O fata obisnuita cu defectul, spun unii sau calitatea, asa cum spun altii, ca incearc sa ma exprim asa cum gandesc si incerc sa schimb ce nu mi se pare ok.”
Pe modelul interpelarilor parlamentare, Loredana invita elevi din toata tara sa aiba, pentru o zi, un rol de conducere in Romania, sa discute despre problemele majore ale tarii, asa cum le identifica ei dar mai ales sa ofere solutii si strategii. Intr-o efervescenta care vai! ar fi atat de utila rationamentelor greoaie care ne conduc azi, Loredana a pus pe hartie, disciplinat ca un adevarat manager de proiect, etapele, oamenii, activitatile si nevoile acestei initiative. Si n-a asteptat prea mult. Azi o sprijina oameni valorosi:
“Sustin acest proiect si ma implic in desfasurarea lui, avand onoarea de a face parte din comisia parlamentara de evaluare a lucrarilor participantilor.” Ana Birchall-sef departament educatie PSD, avocat.
,,Nu puteam ramane deoparte. Sunt bucuros si onorat ca fac parte din echipa care sprijina derularea acestui proiect.” Daniel Malaelea- profesor istorie Colegiul Tehnic Media sect 1 Bucuresti
,,Sustin initiativa! Mai mult decat atat, ma implic in jurizarea concursului inedit prin idee si prin desfasurarea lui.” Alina Gheorghiu, deputat in Parlamentul de Azi
,, Ma bucur ca initiatoarea lui este o tanara de o varsta atat de frageda si vreau sa ma implic in acest proiect pentru a reusi impreuna sa demonstram ca nu e niciodata prea devreme pentru a dezvolta simtul civic si responsabilitatea fata de societatea in care traim.” Oana Niculescu Mizil, deputat in Parlamentul Romaniei
Cum s-a nascut aceasta initiativa, unde isi propune sa ajunga si ce sperante mari nutreste “bobocul” Loredana Bianca Aspru, intr-un interviu care ne poate invata sa traim “nebun si frumos si fara regrete.”
1. Despre Loredana si o zi fireasca din viata ta?
“Imi place sa ma implic in diverse lucruri noi, imi place sa vorbesc (doamna profesoara de Limba Romana stie ce spun :). Imi place sa lucrez pentru a schimba unele lucruri care cred ca nu sunt ok, imi place sa scriu uneori, sa rad, sa traiesc nebun si frumos si fara regrete. Pentru mai tarziu mi-ar placea sa urmez o facultate de stiinte politice si cred ca nu mi-ar displacea nici sa fiu medic insa cred ca as alege psihologia in acest caz. O zi din viata mea? Orele de liceu, apoi teme si pe langa asta preocuparile mele dincolo de scoala. Am un blog pe care incerc sa scriu cat mai des despre evenimentele ce se petrec in jurul meu si despre ceea ce gandesc si totodata schimb pareri prin blogosfera. Merg si la discoteca, ma plimb….ca orice adolescent de 16 ani. Iubesc culoarea roz deoarece ma binedispune, imi place sa rad si imi plac zilele cu soare. Am 16 ani si sunt fericita…si incerc sa nu fiu paralela cu lumea in care ma aflu.
2. Cum a aparut ideea proiectului tau: Problemele tarii vazute prin ochi de copil?
Am vazut la o emisiune televizata un baietel care a avut curaj sa ajunga pana la Parlament pentru a incerca sa obtina fonduri pentru scoala sa, in care lipsea curentul electric.M-am gandit atunci ca tinerii ar trebui sa aiba posibilitatea de a vorbi despre problemele pe care le vad ei in jurul lor. Astfel am initiat acest proiect care ofera o oportunitate similara si care totodata ajuta la dezvoltarea spiritului de initiativa si implicare al tinerilor in problemele societatii.M-am gandit mult la optiuni si le-am pus pe hartie, iar acesta a fost primul pas. Am avut norocul sa intalnesc oameni politici care au ramas inca oameni si care si-au exprimat dorinta de implicare in proiect.
3. De ce crezi tu ca e nevoie uneori ca cei mai tineri sa fie ascultati, poate chiar consultati in problemele serioase pe care le trateaza doar adultii? Ce vad copiii si adultii trec cu vederea? Cum pot ei schimba lumea? Si crezi ca e nevoie de idei proaspete sau idei incercate, de indrazneala sau de experienta?
Cu siguranta este nevoie ca tinerii sa fie ascultati, si mai mult ca parerea lor despre problemele serioase sa fie nu doar ascultata ci si luata in seama deoarece ei au avantajul ca nu sunt subiectivi, nu sunt partinitori, nu sunt constransi de diferite ideologii mai mult sau mai putin impuse de unele partide sau influentati de onorarii si nici nu simt frica ca ar putea pierde vreun avantaj castigat anterior. Eu cred ca tinerii din ziua de azi vad viitorul prin prisma noului, a schimbarii, a nevoii de implicare si libertate in acelasi timp. Sunt perspective pe care un adult le-ar pune intotdeauna pe locul doi, dupa principiul ,,Sa facem si noi cum vedem in Europa sau la cei care au incercat deja”. Tinerii vin cu idei indraznete, inovatoare insa ele nu vor putea schimba nimic atata timp cat se vor lovi de nepasarea adultilor si de mentalitati conservatoare si mai ales daca tineretea lor va fi privita ca un handicap. Si prea des li se spune,,Ce stiti voi? Sunteti tineri!” E adevarat ca experienta si timpul te fac mai intelept insa nu trebuie sa uitam ca ne asteapta intotdeauna viitorul, noul.
4. Cum vezi lumea in care traim? Societatea actuala, guvernarea, politicul, conducatorii si politicienii, presa?
Nu vad lumea foarte roz, azi! Desi, asa ar trebui sa-mi para la varsta mea. Societatea imi pare impovarata de grija tot mai acuta a zilei de maine, de lucruri pe care nu le poate pricepe si impotriva carora a obosit sa mai lupte. Speranta e deja pierduta pentru ca, asa cum isi spun multi, nu are rost. Oamenii sunt dominati de puterea banului si isi schimba conceptiile tot in functie de bani. Politicienii, oameni si buni si rai, cu prea ambitie si dorinta de a lupta, de a se impune, indiferent pentru ce sau infata cui. Am reusit totusi sa intalnesc politicieni – sa-i conving sa mi se alature in acest proiect – care respecta tinerii. Si asta inseamna mult astazi iar eu stiu ce spun, doar m-am confruntat de-atatea ori cu problema “prospetimii” ideilor mele. In ceea ce priveste presa, cred ca goana acesta dupa subiecte de senzatie, subiecte care vand, este litera de lege in media. Si e pacat caci sunt atatea lucruri care merita spuse …Si da, nu vad lumea foarte roz dar nici gri. Sunt optimista. Avem tineri deosebiti, romanul a fost dintotdeauna un luptator, poate a venit timpul sa ne pese mai mult de noi.
5. Ce ai schimba daca ar fi posibil? Cum ai face tu lucrurile altfel sau mai bine?
In primul rand cred ca as schimba mentalitatea, felul in care oameni ii percep pe ceilalti si in care se percep pe ei insisi si implicit felul in care inteleg drepturile si indatoririle pe care le au. As schimba modul in care percep oamenii saracia sau bogatia pe care azi le vad doar ca pe un defect sau ca pe o calitate. Apoi cred ca as schimba consevatorismul acesta care ne inconjoara. As incepe cu educatia, unde inca se invata pe ideea invechita de a memora cat mai mult si atat, fara sa se ia in considerare si necesitatea de formare a elevului, a calitatilor , a caracterului sau a ideilor sale.
6. Ce ar insemna succesul in proiectul pe care l-ai initiat si ce speri sa schimbe? Mai ai in minte alte initative similare?
Succesul acestui proiect va arata in primul rand celor care vor sa vada ca Romania nu este tara nimanui, ca tinerilor le pasa, ei se implica si incearca sa gaseasca solutii. In al doilea rand, ar fi un exemplu pentru toti ca se poate, ca tinerii, cu vointa si indrazneala pot sa schimbe lucrurile, ca sunt o forta reala si nu o parte a societatii care nu are nimic de spus. Mi-ar placea ca la finalul acestui proiect sa organizez un seminar in care castigatorii sa vorbeasca despre experienta traita prin acest proiect.
7. Ce fel de resurse si oameni alaturi iti trebuie acum, in acest stadiu al proiectului?
Proiectul este la inceput si cred ca drumul nu va fi usor. Am incredere in aceasta idee dar am si nevoie de oameni care sa se implice cu profesionalism, pentru a ma ajuta la organizarea si mediatizarea lui. Si nu in ultimul rand, e nevoie de suportsi resurse pentru participanti, pentru castigatori. Cred ca meritul lor nu trebuie uitat.
8. Ce spun colegii, profesorii si parintii tai despre activitatile tale, oarecum neobisnuite pentru o adolescenta insa cu totul demne de admiratie?
Parintii mei ma sustin in astfel de initiative si imi dau curaj pentru a merge mai departe, ei sunt cei care m-au invatat sa fiu asa cum sunt.In ce priveste profesorii, am avut si am o mare sustinere din partea Doamnei Director din scoala gimnaziala si din partea primarului orasului meu, Aninoasa. Acum eu sunt in sfarsit la liceu insa abia in primul an si nu am reusit sa fac cunoscut proiectul, dar cu siguranta o voi face si sper sa gasesc entuziasm si sustinere.
9. Care ar fi 3 Idei cu Radacini Tinere pentru care vrei sa lupti pentru a le face sa se intample?
3 idei? Vreau sa organizez un seminar pentru participantii la acest proiect, in care sa putem impartasi impresii despre experienta de “parlamentar”. Si cred ca mi-ar placea foarte tare sa gasesc o publicatie care sa doreasca sa publice un supliment care sa oglindeasca probleme sau realizari ale societatii vazute prin ochii tinerilor. Doar pentru a infatisa cititorilor opinia noastra, tanara si nepartinitoare despre subiectele, atat de dezbatute in presa, fara a avea insa vreun impact sau rezultat. E doar ideea ce poate parea vis…dar daca nu am avea vise, nu am avea nici realizari. Iar eu am incredere! Si vreau sa lupt si pentru a-i determina pe adulti sa ne asculte, sa ia in seama gandurile noastre si ale tinerilor in general. Ii sfatuiesc cu drag pe cei maturi si intelepti care vor citi poate acest interviu, sa se poarte cu noi, cei mici, asa cum ar vrea ca cei mari sa se poarte cu ei!
Despre Proiect
Problemele tarii prin ochi de copil este un proiect educational care urmeaza sa se deruleze la nivel national, cu scopul de a stimula implicarea elevilor de liceu in problemele tarii, in particular cele pe care ei le considera majore, urmarind in acelasi timp dezvoltarea comunicarii si a spiritului de initiativa, deoarece printre copiii de azi sunt viitorii factori de decizie de maine. In plus, prin tematica pe care o propune si modul de desfasurare, ideea se poate inscrie intr-un program de advocacy, stimuland posibilitatea de influentare la nivel public a tinerilor, cu precadere in ceea ce priveste problemele pe care le identifica acestia. Proiectul se afla in etapa premergatoare lansarii care va avea loc in acest an, detaliile vor fi publicate curand! Cei interesati sa o sustina pe Loredana, cu orice recomandari sau sponsorizari sunt bineveniti si asteptati pe forumul comunitatii Strada32.com sau pe blog-ul personal al Loredanei.
Articol preluat de pe:
http://www.strada32.com/forum/idei-cu-radacini-tinere-proiect-pentru-romania_845.html
O sustin si eu pe Loredana in demersul ei, o astept cu mai multe detalii.
Succes LOREDANA!