Experimentul Eratostene
Colegiul Ion Kalinderu-Scoala Sanatoriala Busteni, Romania este partener intr-un proiect stiintific international eTwinning de o valoare exceptionala, „ERATOSTHENES-2016”, care se deruleaza de peste 10 ani, in sute de scoli de pe toate continentele.
De mii de ani experimentul Eratostene se afla in primele 10 descoperiri stiintifice ale lumii si se refera la deteminarea circumferintei Pamantului prin masurarea umbrei unui bat.
Desi experimentul pare banal, pana la determinarea circumferintei este nevoie de numeroase cunostinte de matematica (algebra, geometrie, trigonometrie) , fizica, geografie, astronomie, cunostinte TIC.
Marile descoperiri ale lui Eratostene le-a starnit curiozitatea si dorinta elevilor de a descifra tainele Universului.
Astfel elevii nostri participa la acest proiect cu real interes , constant si nerabdatori sa faca schimb de rezultate cu colegii lor de pe toate continentele.
Ei au invatat sa faca determiminari experimentale, sa determine coordonale scolii(latitudine si longitudine, sa afle ora locala, ora amiezei solare, tangenta si artangenta unui unghi, sa determine distanta dintre doua puncte de pe glob, folosind coordonatele punctelor in care se afla scolile, sa determine circumferinta Pamantului, diametrul , raza , astfel afla car este importanta numarului Pi si multe altele.
Abordarea multidisciplinara si transdisciplinara, cu posibilitatea integrarii activitatilor in curriculum le-a starnit si mai mult interesul pentru proiect.
Avand posibilitatea realizarii permatente a feedback-ul, i-a atras si mai mult dorinta de a experimenta, vazand ca ceea ce ei fac este apreciat de colegii lor din scolile partenere.
Implicarea lor in proiecte extrascolare le mareste increderea in sine, le creste optimismul, lucru ce actioneaza pozitiv asupra starii lor de sanatate.
Deoarece luni, 21 martie, este ziua echinoctiului de primavara, fenomen astronomic ce se petrece de doua ori pe an (echinoctiul de primavara si echinoctiul de toamana), scoala noastra a pregatit un program prin care il omagiem pe Eratostene, prezentam o sceneta scrisa special pentru acest proiect, facem determinari experimentale la echinoctiu, am pregatit un concurs prin care premiem cele mai bune rezulatate la determinarea circumferintei Pamantului prin metoda Eratostene.
Activitatile se desfasoara la Centrul Cultural”Aurel Stroe” Busteni, prin amabilitatea dlui dir. Constantin Spurcaciu si cu sprijinul personalului Centrului Cultural, carora le multumim.
Pentru realizarea activitatilor la un nivel demn de acest proiect am primit sprijin de la persoane care indragesc elevii nostri pentru efortul pe care il depun , astfel am primit sponsorizare tricourile inscriptionate cu logo-ul proiectului si costumele personajelor din sceneta stiintifico –umoristica „Eratostene”.
La recuzita si decoruri pentru sceneta au contribuit si elevii scolii indrumati de cadrele didactice.
Le multumim tuturor!
http:/www.tripline.net/trip/ERATOSTHENES_-_2016-76461132606710118E04B67792659F84