Pasnica revolutie Islandeza

Rezumat al unui articol aparut in Spania, despre veritabila revolu?ie din Islanda. La ?tiri binein?eles ca nu a ”transpirat” nimic, caci nu se dore?te ca modelul islandez sa se propage.

In Islanda, tara in care guvernul a fost demis in totalitate , marile banci au fost nationalizate, s-a decis sa nu se plateasca datoria creata in Marea Britanie si Olanda, din cauza politicii lor financiare rau intentionate si s-a creat un grup popular pentru a rescrie constitutia. Si toate acestea pasnic!

O revolutie impotriva puterii care ne-a adus la criza actuala. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se intâmpla daca alti cetateni UE vor lua exemplul lor? Iata pe scurt istoria evenimentelor:

– 2008. Se nationalizeaza cea mai mare banca din tara. Se prabuseste moneda, bursa isi suspenda activitatea. Tara este in stare de faliment.

– 2009. Protestele populare din fata parlamentului fac sa fie convocate alegeri anticipate si provoaca demisia primului-ministru si a membrilor guvernului in bloc.

– Continua situatia economica nefavorabila. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei catre GB si Olanda avand de plata suma de 3.500 de milioane de euro, o suma pe care toate familiile islandeze ar fi urmar sa o plateasca lunar, pentru urmatorii 15 ani la, 5,5% interese.

– 2010. Oamenii ajung sa iasa in strada si cer ca aceasta lege sa fie supusa referendumului. In ianuarie 2010, presedintele refuza sa o ratifice si anunta ca se va consulta poporul. La referendumul organizat in luna martie 93% din voturi au fost impotriva acestei legi.

– Pentru toate acestea, guvernul incepe o ancheta pentru a rezolva responsabilitatile legale ale crizei. Incepe arestarea mai multor bancheri seniori si directori. Interpolul emite un ordin si toti bancherii implicati pleaca din tara.

– In acest context de criza, se alege o adunare pentru a elabora o noua constitutie care sa includa lectiile invatate in urma crizei si pentru a o inlocui pe cea curenta, o copie a constitutiei daneze.

– Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetateni fara afiliere politica, din 522 care si-au depus candidaturile, care era necesar sa fie majori si sa aiba sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constitutionala isi incepe activitatea in februarie 2011 si prezinta un proiect de constitutie bazata pe recomandarile poporului facute in urma a numeroase reuniuni din intreaga tara.

Noua constitutie trebuie sa fie aprobata de catre actualul Parlament si de cel care se va forma dupa alegerile legislative.

Aceasta este o scurta istorie a Revolutiei Islanda:

– demisia guvernului in bloc;

– nationalizarea bancilor;

– un referendum pentru a permite oamenilor sa decida cu privire la deciziile economice;

– inchisoare pentru cei responsabili pentru criza si rescrierea constitutiei de catre cetateni.

S-a mentionat acest lucru in mass-media europeana? S-a comentat cu privire la acest lucru in talksourile politice? S-au vazut imaginile de la evenimente la televizor? Bineinteles ca nu…

Islandezii au fost in masura sa dea o lectie intregii Europe, sa se impotriveasca intregului sistem si sa ofere o lectie de democratie intregii lumi.

2 thoughts on “Pasnica revolutie Islandeza

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.