Les clementines – reprezentatele Romaniei in competitia de CSR pentru studentii din 24 de tarii ale lumii

CSR, adica responsabilitatea sociala corporativa, acest concept l-am invatat din vremea facultatii in  timpul activitatii mele de voluntariat din AIESEC Ploiesti.

Am participat la multe conferinte, printre subiectele fierbinti aflandu-se si CSR-ul, tot mai actual astazi, dezvoltat de companii, ONG-uri, s.a.m.d.

Ideea pe care am extras-o este urmatoarea: ce poate sa faca o companie/organizatie pentru a intoarce o parte din beneficiile castigate din partea societatii, in favoarea dezvoltarii comunitatilor in care isi desfasoara activitatea, pentru a-si asigura o dezvoltare durabila in contextul societatii actuale ?

Daca voi intelegeti altfel conceptul de CSR, v-as ruga sa comentati acest post.

Les clementines - CITIZEN ACT III

Les clementines - CITIZEN ACT III

Les clementines (Nicoleta Anton, Sabina Baciu, Roxana Beicu) sunt reprezentatele Romaniei in competitia de CSR pentru studentii din 24 de tari ale lumii – CITIZEN ACT III.

Pe blogul echipei suntem invitati sa raspundem la urmatoarea intrebare:

Cum credeti ca ideea de balanta intre viata personala si cariera va evolua in viitor?

Pana acum au raspuns provocarii mai multi profesionisti din diverse domenii de activitate.

Raspunsurile la aceasta intrebare vor ajuta echipa in elaborarea proiectului

Deoarece imi plac provocarile, o sa raspund si eu din perspectiva unui profesor de informatica, care activeaza intr-unul dintre cele mai bune licee din Romania.

Fiind la inceput de cariera, sunt foarte interesat in dezvoltarea celor mai bune abilitati, deprinderi, atitudini, aptitudini, valori ce concorda realitatilor societatii actuale, deoarece formez tineri intre 15-18 ani, iar acestia trebuie sa beneficieze de cele mai bune resurse stiintifice, care sa ii ajuta in societatea viitorului care se profileaza din ce in ce mai bine in Romania.

Stiu sigur ca dezvolt lideri, iar liderii se dezvolta doar daca sunt in interactiune cu lideri.

Procesul meu de dezvoltare implica accesarea celor mai bune resurse de dezvoltare personala (carti, training-uri de soft skills, IT&C, participarea la evenimente, networking, etc.), aplicarea acestora si trairea unor experiente consistente de invatare/dezvoltare.

Dezvoltarea nu se realizeaza in salturi si peste noapte, iar acest proces a inceput cu un elan mai mare in timpul anului al III-lea de facultate, cand am activat in organizatia studenteasca AIESEC.

Tot acest proces are si un pret, in momentul in care am inceput procesul, unele week-end-uri au fost alocate training-urilor, dezvoltarii de proiecte, conferinte, alte evenimente, iar viata personala a cazut pe locul al doilea in favoarea evolutiei mele ca individ. Parintii, surorile, prietenii,  ma vedeau dimineata cand plecam si seara cand ma intorceam de la facultate.

Cariera-Familie=1-0.

Fiind destul de obosit in unele perioade, aproape ca nu mai comunicam la fel, aveam destule  puncte de vedere diferite asupra societatii actuale, cred ca purtam discutia despre prapastia intre generatii.

Cariera-Familie=2-0.

Sa ne gandim putin, parintii nostrii in ce perioada istorica au trait, care erau orizonturile, asteptarile lor, ce societate se faurea pentru ei?

Din fericire pentru ei si mai ales pentru noi, am scapat de unele limitari ale trecutului si astazi traim intr-o societate deschisa, democratica, cu multiple posibilitati de dezvoltare, in care s-au schimbat unele reguli ale jocului.

Sesiunile de time management, proiectele m-au invatat sa respect termenele limita, sa finalizez activitatile cu succes, sa traiesc la maximum fiecare clipa petrecuta cu cei din jur.

Cariera-Familie=2-1.

Iata ca am si terminat facultatea si eram gata sa intru in „viata reala”,  procesul cautarii unui loc de munca potrivit mi-a oferit sansa sa cunosc multe companii care ofereau diverse beneficii angajatilor sai (o companie avea amenajata o minigradinita pentru copii angajatilor, daca tot discutam despre balanta dintre cariera si viata de familie).

Daca ar fi sa aleg intre o bona si o minigradinita, aflata in incinta companiei, cred ca as alege varianta a II-a, parintii din acea companiei chiar se simteau mai linistiti stiind ca faptul ca aveau prescolarii in siguranta, iata un exemplu de implicare direct al companiei in realizarea unui echilibru intre cariera si viata personala.

Am mai dat un gol si acum scorul este de 2-2.

Competentele unei persoane angajate astazi acopera o paleta mare de deprinderi, abilitati, valori, viziuni asupra viitorului, al definirii rolului pe care trebuie sa il jucam in economia bazata pe cunoastere, pentru care companiile investesc sume enorme in training-uri de soft skills, tehnice, absolut necesare pozitionarii, supravietuirii si evolutiei pe piata.

Dezvoltarea talentelor este esentiala pentru orice organizatie, de aceea cred cu tarie ca acest fapt se poate realiza doar daca fiecare individ poseda un echilibru interior, generator de noi resurse, idei, creativitate, toate acestea tragandu-si seva din caminul familial.

Unele companii le-au oferit angajatilor sansa de a-si personaliza spatiile de lucru, acestia putandu-si realiza un mediu cat mai prietenos, familial, generator de satisfactii interne,  ce aduc beneficii directe companiilor.

Exista multe arii neexplorate in relatia angajat-angajator pe tema cariera-viata personala, multe idei cred ca se pot implementa doar daca cei doi parteneri se aseaza la o masa rotunda, ajungandu-se la solutii cat mai avantajoase.

Viitorul relatiei cariera-viata personala ar putea fi:

  1. dialog permanent sindicat-anagajator pe aceasta tema
  2. construirea imaginii companiilor  preocupate de sprijinirea familiei, prin implementarea solutiilor obtinute prin consens
  3. planuri de cariera flexibile in functie de varsta si prioritatile existentiale ale angajatilor.

Companiile trebuie sa inteleaga ca pot obtine beneficii mai mari, daca le ofera angajatiilor mediul in care acestia sa se simta apreciati, respectati, participanti la actul decizilor care ii impacteaza direct, sa li se ofere o flexibilitate mai mare prin folosirea tehnologiilor moderne de eficientizare a muncii, iar gradul de performanta sa nu se masoare in numarul de ore stat la birou, ci in rezultatele concrete, masurabile.

Mult succes in gasirea echilibrului dintre cariera si viata personala!

Succes Les clementines !

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.