Lansarea Campaniei eSkills for jobs 2015 Romania

Joi 26 martie a avut loc Conferinta de deschidere a Campaniei eSkills for jobs 2015 in Romania. La conferinta au participat reprezentanti ai autoritatilor, ai industriei IT, organizatii non-guvernamentale, elevi si studenti si mass-media.
In deschiderea conferintei, au fost facute scurte prezentari din partea lui Bebe Ionica,Secretar de stat Ministerul pentru Societatea Informationala, Varujan Pambuccian, eSkills Ambassador Romania si Cosmin Malureanu, General Manager Ascendia si castigator al Competitiei eSkills 2014, categoria Antreprenoriat digital.
In continuare, in cadrul a doua paneluri, au avut loc prezentari ale partenerilor campaniei din acest an, care inregistreaza un numar crescut de companii din sectorul IT, ONG-uri si mass-media (in total 27 de organizatii).
Viata pe net este trepidanta: in 2014 au fost activi peste trei miliarde de utilizatori, adica 40 % din populatia globului. Intr-un minut au fost trimite 127 mil. de emails, au fost descarcate 50.000 applicatii si au fost inregistrate 4,19 milioane cautari pe Google.Dincolo de statistici, care releva o activitate intensa la nivel planetar, se regasesc diverse paliere de interes pentru cei activi in retea: unul informational, unul educational, de business, de divertisment etc.
Dinamica impresionanta a technologiei digitale a adus cu sine si o gama larga de oportunitati pentru economia globala: e-commerce, e-health, e-government, e-learning etc. Toate aceste directii noi de dezvoltare necesita insa o forta de munca cu inalte competente digitale care sa faca fata provocarilor noului mileniu.
Decalajul intre cerere si oferta in domeniul fortei de munca la nivel european este din pacate foarte mare. In ciuda nivelului ridicat al somajului, Europa se confrunta cu o lipsa acuta de oameni capabili de a valorifica profesional atuurile tehnologiei digitale. Potrivit Comisiei europene la nivelul continentului se inregistreaza in prezent circa 500.000 de locuri de munca vacante in sectorul IT, iar pana in 2020 se anticipeaza un deficit de aproape un milion de persoane.
In Romania, unde activeaza peste 93.000 de persoane in sectorul ITC, deficitul de resurse umane cu specializare in tehnologia digitala depaseste 15.000 anual.
Date statistice arata ca sectorul IT&C din Romania in care activeaza peste 93000 de angajati, contribuie cu 16 % la formarea Produsului Intern Brut.
Sectorul IT&C a inregistrat in anul 2014 cea mai rapida crestere de 11 %, fata de anul precedent, avand a doua contributie la cresterea economica 2,9 % de anul trecut.
Ritmul de crestere a domeniului IT&C in perioada 2011-2014 (de 110%) a fost de peste 5 ori mai mare fata de cresterea PIB. Aceasta tendinta de crestere poate fi mentinuta in continuare numai prin programe nationale prin care sa fie incurajate inviestitiile in resurse umane.
Campania europeana eSkills for Jobs (Competente digitale pentru locuri de munca) reprezinta, in acest context un vehicul de informare si comunicare, dar si o buna oportunitate de coagulare a eforturilor autoritatilor companiilor, organizatiilor non guvernamentale implicate in educatia si formarea fortei de munca, prezenta si viitoare, in consens cu directiile Agendei Digitale si ale Marii Coalitii pentru locuri de munca bazate pe competente digitale, lansata de Comisia Europeana in 2013.
APDETIC este o organizație profesională non-profit ce reunește cele mai importante companii producătoare și distribuitoare de echipamente de tehnologia informației și comunicațiilor din România.
APDETIC este membră a organizației DIGITALEUROPE.
La fel ca în anii precedenti, APDETIC coordonează în România Campania europeană de conștientizare eSkills for jobs 2015.

 

Preluare:

http://www.agora.ro/stire/lansarea-campaniei-eskills-jobs-2015-romania

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.